Ortanca Çiçeği ve Bakımı
Bahçelerin, balkonların ve terasların olmazsa olmazlarından olan ortanca çiçeği yoğun çiçek görünümüne sahip bir bitkidir. Çalı şeklinde bir gövdeye sahip olan ortanca iç mekanlarda yetiştirilemeyen bir bitki olsa da açık havada muhteşem güzelliği ile yaz mevsimine renk katar. Bildiğiniz gibi bazı çiçekler kokusuzdur ve ortanca da kokusu olmayan çiçek çeşitleri arasında yer alır.
Ortanca Çiçeğinin Anavatanı Neresi?
Bu çiçeğin genellikle Akdeniz kıyılarında yetiştiği düşünülür. Oysa ortancanın anavatanı Japonya’dır. Ancak tüm dünyada yetiştirilen ender çiçekler arasında yer alır. Farklı renklerde açabilen ortanca yaklaşık 30 farklı çeşide sahip. Türkiye’de yetiştirilenler genellikle büyük yapraklı olanlardır.
Ortanca açık havada yetişebilse de güneşten pek hoşlanmaz. Bu nedenle genellikle ağaç altları gibi gölge olan yerlerde yetişir. Eğer siz de balkon, bahçe ya da terasınızda ortanca yetiştirmek isterseniz güneş görmeyen, gölge bir yerde çiçeği konumlandırmalısınız. Eğer balkonunuz ya da terasınız sürekli güneş alıyorsa, üzerine şemsiye koyarak ortanca için gölge bir alan oluşturabilirsiniz.
Ortanca Ne Zaman Dikilmeli?
Pek çok çiçek gibi ortanca da nisan ya da mayıs ayında dikilmelidir. Toprak seçimini ise özgürce yapabilirsiniz. Çok alkali olmaması kaydıyla ortanca her tip toprakta yetişebiliyor. Bu çiçek suyu bir hayli seviyor. Bu nedenle susuz kalmamasına özen göstermeniz gerekiyor. Yaz aylarında haftada 2 ya da 3 defa sulanması gerekir. Kış aylarında da haftada 1 defa sulama yapılmasına dikkat edilmelidir.
Ortanca sabah saatlerinde oda ısısında su ile sulanması gereken bir çiçektir. Yapraklarını döktükten sonda çiçeği budamanız ve dallarının uç kısımlarını kesmeniz gerekir. Fakat dalları budarken çok fazla kısaltmamalı, sadece uçlarını kesmelisiniz. Budama işlemini en geç şubat sonuna kadar tamamlamanız lazım.